Wednesday, August 21, 2013

RINDUNYAAAAAA....

Lama betul x singgah sini, x jenguk, x update segala....haizzzz....kalau ikutkan hati dan perasaan, byknya aku nk story morry kt sini...tp masa x mengizinkan....tunggulah... Assalamualaikum...

Tuesday, February 28, 2012

“Mummy…sorry…”

Hari nie pertama kalinya aku menangis sebab gaduh ngan ayish.  Tak tahu kenapa sensitive sgt aku hari nie…& aku rasa ayish pon sama gak…sensitive..
Cite dia mcm nie…pagi tadi masa nak kuar g keje sekali ngan nak antar bdk2 ke tpt masing2 (ayish – umah mak yang dia, ayyan – umah kak yot), masuk jer dlm kete spt biasa aku pujuk anak2 aku bekfast sebelum sampai destinasi masing2. So, masa nie la aku nak bekfast, mesra2 ngan anak2 aku kan…so, bg la ayish donut, ayyan lak aku suap nasi goreng. Tapi pg nie perangai ayish agak mengada2 cikit…intension seeker sgt…masa aku nak suap adik dia mkn, dia sibuk2 suh aku gosok kaki dia, ada la calar sikit bwh buku lali dia, aku pon gosok la…pastu dia ckp…ayish buang jer donut nie…ayish nak buang….ugut aku la konon…aku diam sambil jeling tgk betul ker dia buang…dia tipu aku…dia ckp dia buang sambil sumbat donut dlm mulut dia….so, aku buat xtahu la da tgk dia saje jer nak mainkan aku kan….pastu dia kata nak tido, so, baring la kat seat belakang sambil tendang2 aku cakap “tepi la…ayish nak tido…”, aku da terbakar da dgr cara dia ckp  tapi aku diam lagi…aku pon terus la suap ayyan mkn tp terasa la belakang aku diketuk2, aku jeling sikit, ohh, ok dia pakai tgn ketuk2 tolak2 belakang aku…aku ckp dgn dia elok2 “ayish, mummy tgh bg adik mkn, jgn tolak2 mummy..kang tumpah” dia buat lg…lama2 aku pon pusing nak warning dia…tp belum aku sempat ckp apa2 sebijik penendang naik kat pipi aku, jari kaki da kena mulut aku..apa lgi…nahh..amik sedasss…mummy cubit kat betis…x la kuat mana tp agaknya dia sensitive sikit pg nie…terus la nangis sambil gula donut penuh pipi…masa tu da nak sampai umah mak yang dia…da sampai nangis2 xmo turun plak…aku pujuk2 ckp mummy syg ayish, da lewat nak g keje…tapi dia tetap keras x mo turun, daddy lak da buka pintu keta tunggu dia kat luar, dia pon campak la donut tu kat tanah, apa lg, nahhh lg sedass mummy bg…kena tmpar tgn…x la kuat mana tp nangis mcm kna dera….aku paksa dia turun sambil hati aku menangis kat dlm…aku buka tingkap keta n ckp aku syg dia...walaupon da jauh aku tau dia dengar sebab dia toleh masa aku ckp tu…
Lepas antar dia g antar ayyan plak…tp hati aku masih x senang, aku call SIL aku tanya ayish ok ke x, dia kata ok tgh duduk2 ngan achik dia….aku nk ckp dgn dia tp ntah, rasa berat nak ckp ngan dia, so, masa SIL pas hp kat dia, dengar dia cakap hello terus aku tutup. Aku x tau aku rasa bersalah ker, aku sedih ker,  marah ker…tp rasa mcm x bole ckp ngan dia…lepas da antar ayyan, aku sms lg tanya psl ayish, dia reply ckp “ayish ckp mummy mengada, dia kata nak ckp ngan mummy, nak ckp sorry”. Aku pon explain la kat SIL aku apa sebenarnya yg berlaku n minta dia advice bdk tu suruh minta maaf. Pastu x lama SIL aku cal, aku dengar Ayish ckp “sorry…mummy” aku jadi sebak, sedih dsb….ye la…mcm mak aku ckp ayish kurang kasih syg mak bapak sebab time aku amik dia time balik keje dia da tido sampai ke subuh esoknya…so, masa kami bersama time pagi tu jer , tu pon kejutkan dia time nak gerak dr umah dah, so, masa x sampai sejam okeyyy…weekend jer aku ngan daddy leh spend time ngan dia…mcm ayyan tido jam 12 –1am, dr kol 7 – 12am kira ok la nak ape2 ngan dia…tp ngan ayish  cuma x sampai sejam…so, bila time yg sikit tu bila gaduh aku rasa sedih…
From now onwards aku akan call dia hari2 sebelum dia tido…aku nak make sure hari2 aku ade communicate ngan dia…xnak dia rasa tersisih, kurang kasih syg or rasa mcm aku x pedulikan dia…itu janji aku.....Ayish…MUMMY SAYANG AYISH…SAYANG SANGAT2…SAYANG KETAT2”(jiwang karan kan, sambil taip nie sambil air mata aku meleleh…nasib xde sape2 kat opis, ade cleaner jer…), Someday bila ayish da besar, ayish akan tahu betapa mummy sgt2 sayang ayish wpon mummy x tahu nak express mcm mana.

Friday, January 20, 2012

SELAMAT TINGGAL 2011..SELAMAT DATANG 2012...

Rindunya aku dgn blog nie...da lama tak update ape2....byk story yg mmg aku nak citer kat sini da malas nak ingat blik...okey, bila aku ingat balik aku akan type kat sini...berbalik pada subject, rasanya belum terlambat aku mengucapkan selamat tinggal kepada 2011 yg mana byk target aku tak tercapai...dan megucapkan selamat dtg 2012...takper 2012 akan mulakan balik dan usahakan balik ape yg tak tercapai itewww....

Antaranya yg tercapai & tak tercapai:

1. Loose weight...huhhh..ini antara yg paling susah nak capai...aku target berat aku end of dec ri tu 55kg but now still 63kg!! How?? Target baru aku sekarang ialah 55kg pada 11/03/2012...hehe..tarikh adik aku kawin...target nak pakai cantik2 pd tarikh tu...org mesti pk alah adik nak kawin jer bukan keramat sgt tarikh tu...tp sebab famili aku tak besar..so, wedding tu mestilah bg aku acara yg besar bg famili aku wpon kita buat secara sederhana or kecil2 jer...ini pon baru yg kedua...1st masa wedding aku...

2. Pakai tudung....ini pon susah gak nak ckp....plan start pakai tudung awal 2011 lagi...da start kumpul tudung yg ada di pasaran since 2010 tapi baru 2nd week Jan 2012 baru aku berjaya menunaikan kewajipan itu...Alhamdulillah...berjaya jugak akhirnya...walaopon org ckp itu da kewajipan memang kena tutup aurat n bukan susah pon nak pakai tudung tapi if hati berat...hidayah lom sampai aku pon tak leh nak melawan...baru sekarang betul2 yakin dgn penampilan sekarang...tak bole komen byk2 bab nie...tapi dlm 2011 aku da start tutup aurat masa g wedding & majlis2 tertentu.....dan sekarang adalah sepenuhnya....Alhamdulillah..

3. Hutang ngan bank...fuhhh...nie pon jenuh gak aku nak settlekan...maklum la...dulu tak sedar diri main swipe card credit kan...ha, padan muka aku....tapi Alhamdulillah...aku da berjaya tutup 4 card dlm 2011 dan ada lg 4 card yg perlu dijelaskan.....aku target paling lewat nov 2012 utk settle sume...harap dipermudahkan Allah S.A.W...malu plak citer psl hutang...ahh, tp bg aku ramai org pon hidup berhutang cam aku gak....hutang keta....hutang rumah....mcm2lah...so, target aku lepas nov 2012 no more beli brg pakai card n cuma nak tgal 2 card jer utk emergency or nak booking2 flight ker hotel ker hape kan...so far, aku tak pernah meminjam duit dr sape2 if aku takder duit or emergency...sume pon dgn bank...so, card tu adalah sgt diperlukan...

4. Alhamdulillah Ayish da school tahun nie...ramai gak ckp ngan aku masuk awal sgt (4 tahun) takut nanti masa darjah satu da taknak sekolah sebab belajar benda yg sama...bg aku seawal yg boleh aku nak anak aku g school sebab kat sana
a. ramai kawan yg berbilang bangsa, so, kecik2 da bole join ngan kawan2 lain kaum...(mcm aku dulu jugak...hehehe...jiran2 tepi umah india ngan cina, so, dr kecik kwn la ngan anak2 jiran india & cina)...bg aku penting sebab bila da keje senang nak sesuaikan diri dgn org keliling terutamanya if keje yg takde malay, only u malay in d company...so, bg aku senang aku nak sesuaikan diri. Dulu aku keje Citibank pon team aku, aku sorang gak malay...lain2 chinese ngan singh, india pon ade sorang, pastu kat PJ pon sama gak n now pon malay yg paling sikit dlm company nie...
b. Ade teacher yg mengajar secara formal...budak2 duduk di kerusi dan meja masing2, ada jadual pembelajaran...tak bole suka2 ati nak main2 or mkn2 or ape2lah...ape yg aku tahu dr kak ipar aku (PIC yg jaga, hantar, amik Ayish pegi-balik sekolah) 1st week tu dia suka merayau-rayau 1 kelas...so, teacher tempatkan dia di tgh2 diapit oleh 2 gadis jelita...nisha & wilma (nama yg disebut hari2 oleh Ayish)...so, dgn ini dia susah nak kuar berjalan2 dlm kelas sebab da kena apit...tapi 2-3 hari lepas ade teacher baru masuk telah mengalihkan dia duduk di tepi..akibatnya abis satu mata pelajaran budak2 tak dpt belajar dan cikgu tak dpt mengajar kerana asik mengejar ayish yg suka meronda satu kelas....
c. Disiplin..bila da ada jadual waktu, ade tpt duduk tak bole merayau2...ade time mkn...so, dgn ini secara tak langsung dpt disiplinkan anak...ayish da tahu mana tpt bole mkn...bkn suka2 ati nak mkn kat lantai...kat dpn tv sepah2...
d. Tido awal...ini yg paling aku suka...mcm2 xtvt kat school bila balik jam 6-7pm dia da tido sampai keesokannya....mummy balik keje jer amik dia kat rumah makyang dia da tido. so, tinggal nak handle adik dia jer yg selalu tido jam 12-1am. Sebelum ni nak layan 2 org yg selalu tido lewat sampai mummy ngan daddy selalu tak cukup tido, gi keje mata masing2 mcm kena tumbuk lebam tak cukup tido...tapi yg sedihnya hanya morning jer mummy dpt communicate ngan ayish masa otw antar dia ke rumah makyang dia...xper la...weekend kita ada bersama 24 jam...so, aku gunakan masa nie sebaiknya utk ayish & rayyan jugak

5. Beli rumah sendiri....ini yg masih aku tunggu patutnya aku nak beli 2011 tapi husband aku ckp BLR tgh tinggi, suruh tunggu dulu...sekarang pon masih 6.6 tak tahu bila akan turun...so, aku target 2012 dpt beli rumah sendiri...da x larat menyewa rumah org, lg anak da besar...

Aku rasa ni lah antara target2 besar aku yg tercapai & tak tercapai 2011...yg kecik2 malas lah nak citer...baik kite tgk pic kat bawah nie....

Nie masa Orientation Day 29 12 2011

 Muka boring jer...mungkin sebab mainan tu...kat rumah main cars, ultraman, power rangers...sekali kat school, ini jer yg ade...mummy pon tak pandai main ape benda tu...

 "x mcm ultraman pon..."

 "Nasib ade gegurlz....taklah boring sgt..." Ingat lg teacher ckp ngan kak ipar aku diorang nak letak ayish ngan boyz tapi dia taknak, nak gak duk ngan gegurlz nie, so, teacher biarkan je lah....haihhh...

 "Kwn2...mcm nie ye cara nak buat nie..."

 Mula2 tgk brg mainan "ape benda la nie...?" Uniform gedabak...mummy beli size besar cikit...takut anak mummy cepat besar...cepat tinggi...bajet beli setahun sekali...

 Si busyuk mummy...


Nie 2-3 hari lepas ngan mak yang ngan acik kat Sakura, Festival City


 Tak abis2 posing ultraman..

 Tingginya ice cream...mak yang ckp dia kutip cornflakes jer kat bwh ice cream tu..

 Dengan acik

Pic kat bawah nie 1st day pakai tudung...mummy pakai tudung bawal lama jer g ofis...1st day kan...takut nak melaram...so, biasa2 jerr..

Bersama Auntie Sue...mummy sorok sikit badan tu takut nampak kegemukan iteww..

Nak sorok tak boleh...nampak gak bdnku yg tak kurus2 tuh...

Semoga 2012 nie kehidupan aku sekeluarga, anak beranak bertambah baik...semoga dimurahkan rezeki dan panjang umur....Aminnnn..


Tuesday, October 18, 2011

BERBUKA PUASA DI JOGOYA, BUKIT BINTANG – APA YANG SPECIAL SANGAT????

Lepas balik dari cuti raya, aku betul2 bz sampai tak sempat nak update apa2 kat sini…ari nie baru rasa ada masa sikit, so, aku nak update la pasal buka puasa kat Jogoya ramadhan hari tu....(lebih kurang da 2 bulan berlalu….hehehe)

Masa mula2 bos ckp ngan aku suruh survey Buffet Ramadhan kat hotel2 kat KL, mcm best la kan…dia pon bagi senarai hotel yg agak dia suka & pernah mkn (dinner la sebab dia Cina)..antaranya Grand Season, Dynasty, Federal, JW Marriot & paling dia suka ialah Crown Regency…tapi sebab aku tak dapat cari contact number Crown Regency (masa tu) maka aku buat keputusan sendiri cari tpt lain (hehehe…ikut senang aku la kan…tapi da dpt contact number lepas tu)…So, aku pon contact la hotel yg paling dekat dgn office bg memudahkan perjalanan semua org….bukan apa, if jauh2 dgn jln jam lg, mau berbuka puasa dlm keta dulu kan…1st sekali aku contact Grand Season, dpt harga RM87 per head, if lebih 20 org dpt dlm RM68 per head. So, aku call plak Dynasty RM78 per head & if 20 org & above dia bg free 2 org. Aku da malas nak call byk2, last sekali aku call JW Marriot dlm RM80++ if kat Poolside or RM65 if kat conference room. Dia siap bg menu semua, da discuss boss ok, staff pon ok, kitaorg pon proceed la utk berbuka kat situ. Tetiba je ade mamat sorang nie taknak g mkn kat situ, dia kata makanan dia biasa mcm kita boleh makan kat kedai2 pd hari2 biasa…so, dia suggest pergi Jogoya kat Starhill Gallery, Bukit Bintang. So, kat situ adalah Japanese Food tapi ade gak Chinese & Western Food tapi tak byk la…So, da ramai setuju aku pon ikut la (mula2 taknak pegi sebab diragui halal ke tak tpt tu, tp da buat research sikit kat internet & confident halal) maka aku pon pegi la…lagi pon da lama tak layan Japanese Food, last time kat Mutiara Damansara aku tak ingat nama restaurant tu & kat Hilton, PJ..bole la layan sikit2 seafood mentah tu…

Aku pon excited la nak berbuka kat luar kan, sebab da lama takda acara mcm nie since aku tukar keje kat sini (actually ada 2 kali company buat kat KGV & Siam Restaurant kat Genting tapi malas nak joint masa tu), maka aku ngan kwn aku Diana kuar ler bershopping bagai konon nak comel2 g berbuka (actually lebih sesuai dikatakan DINNER sebab dlm 30 org yg pergi hanya 2 org adalah Malay, 28 org lagi adalah Chinese).

So, pada 22 August 2011 lepas keje bertolak la kami berempat (aku, Diana, Choco dan boss aku – sbg driver) dgn menggunakan GPS (pdhal senang & dekat jerr…) kitaorg pon mencari la tpt tu..masa sampai jer org sume da mkn…huhuhu….

Sempat posing2 sambil tunggu bos kunci pintu kat belakang tu....

Lepas da tahu kat mana nak duduk, aku, Diana & Choco terus menjelajah tpt tu…tak tahu mana nak mkn dulu terlalu byk lorong…last2 kitaorg amik cookies, cake & muffin sbg pembuka sblm terjah mknan lain…Boss tanya nape mkn benda2 tu? Ye la, pelik kan, org dtg situ sume nak mkn Japanese Food  mcm seafood, tenpayaki ke, Japanese cuisine ke, tp kitaorg mkn kuih2 mcm tu, alah aku tak kisah sebab itu yg aku rasa sesuai utk tekak aku masa tu…ye la nak berbuka kan mesti nak yg manis2….

Lepas tu baru la start kutip siput2 mentah, ngan udang dan ketamnya….belasah je lah…Bagi aku tak la best sgt sebab tak bape fresh seafood dia…then, kitaorg nak try western plak….amat mengecewakan......ko nak order ko kena letak klip yg ade tulis no meja kat dlm mangkuk menu…cara order tu mcm la makanan tu best sgt kan, bila sampai je kat meja aku rasa lamb yg aku order tu celah gigi aku jer….teramat la sikit…ye la…mkn kat Japanese food reataurant kan, sume makanan dihidang dlm jumlah yg teramat sikit la kan….tp takkan lamb tu pon ko nak hidang sebesar ibu jari kaki…?

Nie dia clip yg berjaya diseludup kuar sbg kenangan...hehehe...(anak2....jgn ikut perangai mummy yea....tak baik, okehhh)

Pastu aku ngan Diana nak try pasta ngan lobster tapi dia ckp jepun & kitaorg tak paham (nama je amik class bhs jepun, tp bila jepun ckp, 1 habuk pon aku tak paham)…kitaorg pon blah g kat stall Haagen Dazs mkn aiskrim plak…amik la dua aiskrim, 1 coklat 1 lg perisa ape ntah masam2 rasanya…bila sampai je kat meja, si choco sound aku tak ambil utk dia, aku ckp tak pe la, u makan I punya, tapi I nak ambil sikit letak kat mangkuk…sebaik aku ceduk sikit aiskrim tu tetiba je aku rasa aiskrim disambar org..toleh2 bos kat sebelah tgh ceduk sambal cili sumbat ke dlm aiskrim & dia suruh pas ke choco…choco pon mkn la muka mcm dlm heaven kan….makan…makan…& makan…sampai la dia termakan cili…

Inilah kronologi dr mula mkn aiskrim sampai termakan cili...terbatuk2 Choco...sian...


Inilah dia cili yg dimasukkan ke dlm aiskrim choco...cili padi kot...

Pasal lobster ngan pasta tu lepas kitaorg da kenyang baru dapat…yg nie betul2 tak mengecewakan…sedap bangggaaaatttttt…. so, yg nie tak da pic sebab makan tak hengattt….

Nie plak ialah favorite aku..kelapa muda...2 biji aku hentam..it's free...

Nie scene bos aku kena paksa minum arak.....dia tak bole minum sebab bila minum dia akan kena alergic merah2 & gatal2 satu badan...tapi bila dlm ocassion mcm nie, dia tak bole menolak.....maaf bos, i tak bole tolong....hehehe....

Sape la yg mkn bersepah tu....patutnya tak bole bawa masuk majlis....ekekekek....

Pic2 kat bwh nie ialah foods & environment kat Jogoya....ermmmm, bagi aku biasa jerrr....





 1. Diana
2 & 3. Steven & Tony Choah
4. Alex, Lai & Choco
5. Alex & Choco

Kesimpulannya, bagi aku kat Jogoya nie, foods dia so-so jer, tak best mana....tapi bagi sesape yg tingin nak try gak leh g kat alamat nie...(promotion free nihhh)...

T3, Relish floor, Starhill Gallery,
181, Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: +603-2142 1268    Fax: +603-2148 8171
Email: contact@jogoyarestaurants.com 



Sekian...

Thursday, August 18, 2011

BIRTHDAY PRESENT UTK AYISH & AYYAN

Da lama aku nak update pasal bday present 2 beradik nie tp tak terupdate…hehehe…biasalah, memula jer berkobar2 nak berblog tp ada masa rasa malas sgt2…tak bole nak buat apa….

Ok, sebab tiap kali naik keta g ong tai kim, ayish asik minta keta Toyota ( mummy pon pakai myvi jer, dia nak toyota plak...tunggu la besar dulu kan..), aku terpikir la nak beli keta utk dia…tapi bukan keta betul tau…bukan juga keta mainan or keta control yg kecik2 tu…tp keta control yg besar sikit yg dia or ayyan leh naik…

Sbb bday ayish bulan 3, ayyan bulan 6, so, aku ingat gi bli keta tu tgh2 la (dlm bln 4 or 5)…aku tanya jiran aku mana beli keta tu sbb dia ada 2 biji comel2, dia pon btau la tpt yg murah iaitu kat chow kit. If beli kat hypermarket mahal sket.

So, dlm bln 5 aku pon pegi la round2 kat chow kit & nampak 1 kedai yg senang utk parking keta kan, so, pilih kedai tu la….

Nie pic masa kat kedai tu..


Lagi...


Nie video masa tgh pasang jip ngan motor....

video

video

Sambil2 tunggu, main tembak2 dulu...
video

Test2 motor...

video

Nie plak masa da bawa balik umah...

Roll Bar lom pasag sbb nak bawa balik dr kedai tak muat keta..


Nie plak present tahun lepas2...aku tak ingat bila aku beli....

Da tak cantik sebab handle da patah & penuh ngan sticker Upin Ipin, beli kat Carrefour, Wangsamaju 2009.

Masa g beli 2nd bike, test2 biker lain dulu... awal tahun 2010.

 Inilah dia 2nd biker color merah gitu...bomba kan...

Siap ada topi lagi... 


Bersama BFF Adif & Shameen

video
Share2 naik...

Sekian....

Wednesday, August 10, 2011

CHICKEN POX

Elok jer start puasa bdk dua beradik nie terkena lak chicken pox…..Org dengar mesti pelik kan sebab sorang kat KL, sorang lg kat Kedah tp kena pd hari yg sama….

17hb July lepas masa adik aku bertunang, mak sedara aku dtg tumpang umah aku 3 hari, anak dia (cousin aku la) demam campak yg besar2 punya…masa tu aku terdetik gak, ish, if jangkit kat anak2 aku cane, jenuh la nak jaga, da la diorg jenis susah mkn ubat…nak kena tipu dlm susu or ribena, tu pon kalau diorg ada selera nak minum susu or ribena…pening da masa tu…tp disebabkan mak cik aku org kuat yg menolong aku buat hantaran masa tu aku redha je lah, if bukan sbb nak pegi meminang pon, kena redha juga sbb tetamu kan…mesti dilayan dgn baik…so, masa diorg dtg tu, campak tgh kuar dgn byknya…sampai aku naik takut tgk muka dia…nasib la boy, kalau girl, jatuh sket saham sbb berparut muka…da pegi Klinik Kita kat Wangsamaju, kena RM80, MC 5 hari, bukan bole baik masa tu jugak kan…jadinya 3 hari tu memang anak2 aku bercampur la dgn cousin aku nie, sbb even demam, dia aktif mcm tak demam…aku redhalah…

Lepas sume tetamu da pulang, aku pon menghantar dobi sume comforter (3pcs) yg digunakan oleh diorg & mencuci sume sarung bantal & cadar sebab cousin aku tu merata duduknya….kalau sofa leh antar dobi pon aku akan hantar dobi jugak, so, mengelap je lah…mop suma lantai kira mencuci 1 rumah mcm nak raya…..& tgk bdk2 ok…aku adalah LEGA…

2 hari selepas diorg blah, parents aku plak bawak Ayyan balik kg…sampai di kg mak update aku Ayyan adalah sihat, tak demam or ape…so, sekali lagi aku adalah LEGA….

 Sempat posing sblm balik kg...

 Da siap sedia nak blik kg...

Lambat menunggu...tgk KLCC dulu...

Tetiba je, start puasa ritu ade bintik2 kt belakang Ayish (lbh krg 2 minggu slpas diorg balik), bergelembung dan pecah kuar air…tp dia tak demam…aku da syak mcm nak kena chicken pox, aku call mak aku tanya Ayyan mcm mana, mak ckp ade 2-3 biji kat peha dia…aduhai, sama mcm twin la plak…2nd day aku tgk makin btambah bintik tu & bdn ade panas sket, aku check dgn thermometer suhu dlm 37.2º, hampir demam (demam = 37.5º), so, aku start bg ubat demam tp kuantiti aku kurangkan sikit dr sepatutnya…

Nie digital thermometer (copy paste dr Google) sama ngan yg aku guna utk check suhu bdk (memang sentiasa standby kat umah)

So, 3rd day bila aku tgk bintik makin byk + demam, aku bawa Ayish g klinik yg sama iaitu Klinik Kita, Wangsamaju (suma anak-beranak g klinik nie sebab klinik panel husband aku…hehehe, so, adalah FREE + dekat dgn umah) & doctor sahkan Chicken Pox jenis besar & berjangkit…tak perlu antibiotic sebab ia adalah virus – means virus tu betul2 aktif dlm masa 2 minggu). Aku trus call mak lagi & mak ckp Ayyan demam & da bwa g klinik doctor ckp Chicken Pox juga….huhuhu…nak raya….abis la berparut……Drp apa yg doctor btau tentang virus dan jangkitan tu, tak payahlah pelik2 sorang kat kedah, sorang kat kl, cane leh kena serentak kan…

Paling kesian bila Ayish ngadu sakit non*, mak ckp Ayyan pon sama….mlm2 plak Ayish takleh tido, asik kejutkan aku & ubah2 tpt tido, kejap tido ngan aku, kejap tido sblah Daddy dia…lotion sapu yg doctor bg sempat letak sekali dua je time dia tido sbb dia tak bg sapu kat bdn dia…

Da seminggu baru aku dpt daun mambu cousin hubby aku bg…so, mandikan la bdk tu….lepas mandi, bdn dia trus tukar color bertompok2 merah, aku da naik takut dah…tp aku tgk dia tido dgn selesa mlm tu takde garu2 kulit dia, so, legalah sket. Kat kg Ayyan mak bg mandi dgn daun bayam duri sebab byk tumbuh keliling umah…yg tu pon boleh. Aku tak bg bdk2 minum air kelapa sebab aku tgk cousin aku lepas minum air kelapa lg byk tumbuh bintik sampai penuh muka, tp cepat abis la bintik tu kuar. Aku tak bg bukan apa, aku takut anak2 aku tak tahan…so, aku siap pesan kat mak doctor ckp biar dia kuar sniri campak tu, if bg air kelapa takut bdk x tahan….pd hal, itu andaian aku sniri…hehehe…pastu aku dengar plak org ckp if tak bg air kelapa takut bintik tak kuar abis nanti akan jd lg sekali or dua kali…takpe lah, itu lain citer, yg penting aku tak tahan tgk diorg menahan sakit sekarang sbb terlalu kecik lg…3 tahun & 2 tahun…

So, da stop ubat demam, aku continue la vitamin kulit dlm susu dia, mak ckp Ayyan pon sama…mlm2 dia da tido aku sapulah vitamin E (jenis soft gel) kat muka dia (area dagu & dahi paling byk parut)…harap2 parut tu ilang la kan nanti…sedihnya aku tak dpt sapu kat Ayyan vitamin E tu sebab dia kat kg kan, takpe la…raya nanti Mummy sapu kat Ayyan plak…Vitamin E tu aku rasa bagus dan bole membantu sbb masa tgn aku kna air panas dulu, lepas kulit da terkoyak aku sapu Vitamin E sampai sekarang parut takde, so, harap muka & bdn anak2 aku akan pulih spt asalnya….tp jenuh la nak menyapu, hujung kepala smp hujung kaki, mau berbotol2 aku beli vitamin tu….tak pe la…demi permata hati tercinta, Mummy sanggup buat apa saja….

Nie pic tgn aku terkena air panas tahun 2006. Ngeri kan...lepas sapu Vitamin E dua2 tgn nampak sama balik... (kwn aku Si Choco langsung tak percaya nie tgn aku...hehehe...tgn aku lah nie...tak caye call hubby aku...dia yg bwa aku g klinik K.J. Lim kat belakang Prima Setapak nun...)


Okeyy, nie pic Ayish dr 3rd day kena chicken pox..

Depan klinik...siap buat peace bagai...

Sementara menunggu giliran, tak abis2 jadi super hero (terlalu fanatik dgn movie Ultraman & Power Rangers)

Nie masa bintik tu kuar dgn byknya....sian anak Mummy...Ayyan kat kg tak tahu cane....mak ckp sama jugak....

Bintik2 da kering....


Nie article pasal chicken pox aku copy paste terus 1 article dr webhealthcentre.com. Sape yg nak tahu lebih mendalam pasal chicken pox, silalah baca….

Chicken Pox 
Chicken Pox is an ubiquitous and extremely contagious viral illness. The primary illness, characterised by a generalised skin rash, is caused by the Varicella Zoster virus. Recurrence of the infection results in a localised skin rash, otherwise known as shingles or Herpes Zoster. Chicken Pox, often confused with Small Pox in earlier times, occurs seasonally and in epidemics the world over. Humans are the only known reservoir. The virus is spread by the respiratory route and is a common infection in children. 

Cause and Pathogenesis 

Varicella Zoster virus is an enveloped virus of the herpes family. Chicken Pox occurs in susceptible individuals who are exposed to the virus after intimate contact. After entry through the respiratory route, the virus replicates, reaches the lymphatic system and then the blood stream. Roughly two weeks after the virus entry, a diffuse vesicular skin rash is seen. It is believed that the virus lodges in the sensory nerves after the rash clears only to reactivate at a later date, several years later, to cause herpes zoster. 

Symptoms and Signs 

Chicken Pox presents with a low-grade fever and malaise, followed by a diffuse skin rash. This is associated with itching, loss of appetite and listlessness. The blisters are initially small and discrete with clear fluid, but gradually become cloudy and scab over. The rash is often referred to as "dew drop" during the early stages. The rash starts on the trunk and rapidly spreads to involve other areas of the body over 2 to 4 days. The crusts formed completely fall off in 1 to 2 weeks. Children with impaired immunity (decreased resistance) have numerous lesions that often bleed. Secondary bacterial infections can occur.
Chicken Pox can also cause encephalitis (brain fever) and cerebellar symptoms. A serious and life threatening complication is Chicken Pox Pneumonia, especially in adults and immunocompromised individuals. Chicken Pox affecting pregnant women just before delivery can cause fetal death. If the infection occurs earlier in pregnancy, the baby may be born malformed. 
Investigations and Diagnosis 
History and physical examination usually aid the diagnosis of Chicken Pox. The characteristic skin rash with itching and low grade fever help to make the diagnosis.
Small Pox, earlier confused with chicken pox, has now been eradicated. Sometimes other viral infections or impetigo may resemble chicken pox. Herpes Zoster or Shingles is suspected if a localised rash is seen on one half of the body.
Confirmation of the diagnosis is possible by examining the direct scraping of the skin lesion under a microscope, viral cultures or a rising antibody level in convalescing blood samples. 

Treatment and Prognosis 

The medical management of Chicken Pox and Shingles in a healthy host is directed towards reduction of the risks of complications, as the disease is essentially self-limited. Hygiene is very important, including bathing, astringent soaks and closely cropped fingernails to avoid secondary bacterial infections. Paracetamol should be used to reduce fever. Acyclovir is the drug of choice for both Chicken Pox and Herpes Zoster. The therapy should be started within 24 hours of the onset of the rash.
In children 2 to 16 years of age, the oral dosage is 20 mg/kg, 4 times a day for 5 days (maximum of 800 mg 4 times a day). Adolescents and adults can receive up to 800 mg 5 times a day. For Chicken Pox Pneumonia, intravenous Acyclovir or Vidarabine is of value, though excellent supportive nursing care is mandatory. In children, Chicken Pox has a very good prognosis. 

Prevention 

Since Chicken Pox has a high secondary attack rate, people susceptible to Chicken Pox should avoid coming into contact with patients suffering from the infection. Prophylaxis for children is of little relevance as Chicken Pox is usually a benign disease.
However, vaccination is available for the prevention of Chicken Pox and is generally recommended between 10 - 12 years of age for children who have not had Chicken Pox before. This is also advised for immunocompromised patients who have not been previously exposed to Chicken Pox. Varicella Zoster Immuno Globulin (VZIG) and Varicella Zoster Immune Plasma (VZIP) are useful in preventing or ameliorating symptomatic Chicken Pox in high-risk individuals


Tuesday, August 9, 2011

DULU DAN SEKARANG

Asyik entry pasal bdk2, nie aku selit tentang aku plak hehehe…

Kenapa dulu aku kurus sekarang aku gemuk? Ini lah persoalan yang aku tak boleh jawab sampai sekarang..Padahal cara pemakanan aku dari dulu sampai sekarang tak byk bezanya…kenapa dulu aku mkn tgh mlm (pukul 3am sanggup g kedai cari nasi kandar) tak gemuk sdgkan sekarang walaupon aku limitkan dinner aku tak lebih kol 10pm badan aku tatap membesar dgn jayanya…Masa aku kawin berat aku cuma 38kg (BMI = 15.4 = kurang berat) dan sekarang 65kg…huhhh…hampir sekali ganda…masa bersalinkan Ayish pada 33 minggu berat aku 74kg & masa bersalinkan Ayyan (9hari awal dr EDD) cuma 73kg & sekarang 65kg dlm situasi bukan mengandung okehhh….aku da start tension sebab Daddy bdk2 nie da start complain since last year…"Wah, badan awk da sama besar pintu showroom dah" berdesing telinga aku dengar. Dulu masa baru kawin dia selalu cakap “simpati la tgk awk, ada gitar takut patah”….Hmmm, so, di bulan Ramadhan yg mulia ni, aku mengambil kesempatan menunaikan ibadah puasa sambil cuba menguruskan, opps, mengecilkan sket bdn nie….menguruskan tu aku tak pasti bole kurus ke tak, tp mengecilkan sket tu Insyaallah boleh….buktinya sebelum puasa aku timbang berat aku 67kg dan sekarang 65kg. Alhamdulillah seminggu nie da turun 2kg, harap dpt la menurunkan lg sampai raya, jd 2kg X 4 minggu = 8kg (67kg – 8kg = 59kg)..Harap2 bole berjaya….

Nie aku copy & paste dari wanitasihat.com. Sama2lah kita mengira berat ideal kita okehhh.

Penilaian Jisim Badan atau Body Mass Index (BMI)

POSTED BY DR. WANITAON JANUARY - 18 - 2011
BMI: Nisbah berat badan seseorang dibandingkan dengan ketinggiannya.
·                    Petunjuk ini dapat memberitahu kita sama ada berat badan anda ideal atau tidak, iaitu berpadanan atau tidak dengan ketinggian anda.
·                    Pengiraan ini hanya sesuai untuk orang dewasa sahaja.
Alatan yang anda perlukan untuk mengira BMI anda
·                    Mesin penimbang berat badan
·                    Pita pengukur untuk mengukur ketinggian anda
Langkah Untuk Mengira BMI
1) Ambil nilai berat anda. Ingat! Untuk memastikan nilai yang anda ambil tepat, elakkan memakai kasut atau selipar semasa menimbang. Gunakan timbangan berat badan yang masih berfungsi dengan baik tau. Mana tahu, silap-silap terkejut anda dengan perubahan yang ‘menakjubkan’ berat anda. Hee.
2)   Ambil ukuran tinggi anda. Ambil ukuran dalam meter. Namun, jika anda rasa mudah membaca dalam sentimeter, tukarkan ke dalam bacaan meter dengan membahagikan dengan 100.
3)   Kira BMI anda. Setelah berat badan dan tinggi diperolehi, dapatkan mesin pengira. Hee. Kalau nak congak pun boleh, hihi. Kira berdasarkan formula berikut:
Indeks Jisim Tubuh: (Berat,kg)/ (Ketinggian x ketinggian, m)
Indeks Jisim Tubuh (BMI) :
Contoh : 
Jika berat badan anda 55 kg dan ketinggian anda 1.56 m,
Mula-mula kalikan 1.56 dengan 1.56 bersamaan 2.4336,
Kemudian bahagikan 55 dengan 2.4336 untuk mendapatkan
BMI anda,yang mana jawapannya ialah 22.6
4)    Bandingkan BMI anda dengan pengkelasannya
Apabila anda telah memperolehi nilai BMI anda, pastikan dalam kategori mana BMI anda terletak berdasarkan jadual di bawah.
BMI ( kg/m2 )
Pengkelasan
Kurang dari 18.5
18.5 hingga 24.9
25.0 hingga 29.9
30.0 hingga 34.9
35.0 hingga 39.9
40 atau lebih
Kurang berat
Normal / Unggul (ideal)
Gemuk biasa / berat berlebihan
Sangat gemuk (obese) kelas 1
Sangat gemuk kelas 2
Sangat gemuk kelas 3 (morbid)
Jadi, mulakan perhitungan anda!
So, aku da kira BMI aku adalah 26.4 means Gemuk Biasa / berat berlebihan….If pada 30hb August nie memang aku berjaya turun sampai 59kg da kira ideal dah sebab BMI adalah 23.9, tapi lagi 1 da nak cecah maksimum so, sila jgn nak bersuka ria if da berjaya dgn 59kg tuh.

Memandangkan kawan aku, Diana turut mengalami masalah yg sama, di bulan puasa nie kami da buat agreement (siap ada witness) untuk kurangkan minimum 10kg (mampukah aku?). Tunggu dan lihat je lah……

Nie pic aku dulu dan sekarang….byk bezanya kan….


 Pic bertudung atas sekali tu ialah pada tahun 2005, pic nie masa pergi kursus kahwin kalau tak silap aku kat Jln Pasar, KL. Keempat2 pic yg tengah tu adalah selepas kahwin..kurus kering time tu...& yg bawah sekali masa wedding (baju maroon) & beberapa bulan sebelum wedding tgh pilih2 baju pengatin masa tu (tp amik kat butik lain)



Ini adalah pic antara tahun 2008 - 2011 yg mana badan aku telah membesar dgn jayanya. Pic pertama kat Blue Wave Shah Alam, masa nie Ayish da umo lebih kurang 4 bulan. Pic kedua yg kat meja makan tu kat office lama aku kat Jln Ampang tahun 2008 gak. Pic ke3, 4, 5, 6 adalah tahun 2010 dan 2 yg terakhir adalah paling baru masa wedding anak sepupu aku kat Tmn Melati dan pic aku bersama kwn baik aku Diana, kat office.



**Kebanyakan pic adalah muka sahaja sbb harap maklum....

Jadi aku harap aku akan terus bersemangat utk kuruskan badan lepas nie...& dpt balik figure mcm dulu....Aminnnn.....